Велико Търново и италианският град Равена по пътя на Библия от V век

27 June 2013

Кметът на Велико Търново Даниел Панов бе домакин на делегация от италианския град Равена, който също като старата столица е кандидат за Европейска столица на културата през 2019 година. Във Велико Търново пристигнаха членовете на екип, работещ по изключително интересен проект, който изследва пътя на уникална Библия от 493 година. Историята на тази Библия води началото си от Никополис ад Иструм край Велико Търново, където е живял епископ, на име Вулфила. Той  превел Божието слово от латински на готски (старонемски) език. Творбата на Вулфила е използвана в двора на император Теодорих Велики, оглавявал западната римска империя със столица Равена. По думите на италианските гости самият Теодорих е роден и в ранните си години е живял в римския град Нове край Свищов.

В годините Библията на императора е изгубена и отново се е появила едва през 18 век, когато е намерена в Швеция, разказаха във Велико Търново гостите от Равена.

По време на престоя си у нас, италианският екип, воден от Алесандро Панцаволта  ще се срещне с великотърновски историци за още подробности относно автора на старинната преводна Библия, както и за и живота на императора по нашите земи. Резултатите от историческите поручвания ще бъдат представени на 8 август, а по-късно работата на екипа ще стане основа за филм с работно заглавие „Арианци”.

Историята на библията ще бъде основа и на европейски туристически маршрут "Пътят на Библията", който ще бъде част от подготовката на Велико Търново и Равена за Европейска столица на културата през 2019 година. Двата града ще си партнират и сътрудничат по време на кампанията, категоричен е кметът Даниел Панов.

НАГОРЕ