Международно изложение “Културен туризъм”

Изложба
10 - 13 Април 2014

От 10 до 13 април 2014 г. във Велико Търново ще се проведе единадесетото издание на Международно изложение „Културен туризъм”. Форумът се организира от Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”, Община Велико Търново съвместно с Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и със съдействието на Министерство на икономиката и енергетиката.

Борсата е най-мащабният и утвърден форум в България, акцентиращ върху проблемите, развитието и перспективите на културния туризъм и тази година в нея ще се включат над 80 изложители. На единствения специализиран форум  новите туристически продукти, атракции и дестинации търсят своята премиера в дните на борсата. Тази година 65 общини с проекти през последните 2 години, финансирани от ОП „Регионално развитие” ще демонстрират резултатите от своето изпълнение. На борсата ще се представят туроепаротори и турагенти, побратимени на В. Търново градове и посолствата на ЮАР, Полша, Индия, Индонезия, Аржентина, Унгария и тези на Бразилия и Египет, които за първи път ще се включат в МИ „Културен туризъм“.

В дните на изложението Велико Търново ще бъде домакин на Филмовия фестивал за туристически продукции „На източния бряг на Европа” и на Националния конкурс Read аnd Travel („Чети и пътувай”) за специализирани печатни и он-лайн издания на туристическа тематика. От 10 до 12 април в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще има от презентации, дискусии, кръгли маси на НБУ и „Царевград Търнов” на тема „Културен туризъм и местно развитие - между проектите, печалбата и разочарованието”, на МИЕ за интерпретирането на културното и природно наследство на България и др.  Акцент в участието на Велико Търново на борсата тази година е кандидатурата на града за Европейска столица на културата - 2019, като  проектът ще бъде публично представен на 10 април от 16,00 ч.

Борсата „Културен туризъм“ стартира още на 9 април в 18,00 ч. с изложба на откпито в центъра на Велико Търново и в Художествена галерия „Борис Денев“ на независимия социален проект  Like. Bulgaria. Един час по-късно, в 19,00,  ще бъде даден и официален старт на изложението с концерт пред Художествена галерия  „Борис Денев“ на „Василев, Благоев Бенд – Стара Загора“ и Милица Гладнишка (вокал), Венцислав Благоев (тромпет и флигорна), Цветомир Цанков (вокал) и Теодор Петков (роял).

В борсата по атрактивен начин ще се включат и местни ресторанти, които в дните от 9 до 13 април ще предлагат средновековна търновска кухня по адаптирани автентични рецепти. Финал на „Културен туризъм 2014“ ще е  Римски ден в Никополис ад Иструм на 13 април с много възстановки, атракции и пикник на открито.

Тук може да проследите и програмата на събитието.

НАГОРЕ