Международен фестивал на туристическия филм - България “На Източния бряг на Европа”

Дигитално изкуство
10 - 13 Април 2014

За 10-та поредна година във Велико Търново в дните от 10 до 13 април 2014 г. ще се проведе Международният фестивал на туристическия филм - България “На Източния Бряг на Европа”. Единствен по рода си за България, фестивалът е на път да се превърне в международно събитие от световен ранг.

От 2005 година до днес фестивалът се провежда съвместно с ежегодното Международно туристическо изложение „Културен туризъм”, Велико Търново. Двете събития се допълват и взаимно обогатяват, което се дължи на успешното партньорство.

Форумът се превърна в място за среща на филмови компании, създатели и екипи на филмови продукции, арт директори и други творчески представители с водещи фигури от туристическия бранш и инвеститори в туристически бизнеси.

За тазгодишното издание на фестивала са получени 77 филма, а първата селекция отся 63 филма от 23 държави. Фестивалът ще посрещне близо 50 чуждестранни и български гости за своя юбилей. Сред тях ще са  директори на най-големите туристически филмови фестивали в Кан и Берлин, филмови продуценти от цял свят, представители на посолства и чуждестранни мисии за България, експерти по туризъм на български общини, представители на Министерство на икономиката и енергетиката, Национален филмов център, сдружения на български туроператори и туристически агенции.

Най-добрите филми в света от последните 2 години за пътешественици и дестинации ще бъдат излъчени по време на фестивалните прожекции в 3-те поредни дни в изложбени зали “Рафаел Михайлов”.

Модулът “Филмови спомени” в клуб “Мелон” ще покаже два документални филма на културна и туристическа тематика от 70-те и 80-те години на миналия век и ще срещне публиката с техните създатели.

В модулът “Киното и града” ще може да се види кино комедията “Старинната монета” от 1965г., показващ българското черноморие от онова време и “Островът” – съвременен филм на Камен Калев за остров “Св. Анастасия”.

В клуб “Таралеж” на Самоводска чаршия за почитатели на документалните филми за изкуство и култура ще е модулът “Специална филмова колекция”. Всички прожекции на фестивала са със свободен достъп.

На своето юбилейно издание през 2014 година фестивалът се надява да утвърди своите престижни позиции не само сред българската общественост и институции, но и да го превърне в разпознаваемо международно културно събитие, атрактивно за продуценти и филмови творци от цял свят.

 

НАГОРЕ