Фестивал на югоизточно кино

13 Февруари 2013

Фестивалът на югоизточното кино "SEE a Paris" ще гостува във Велико Търново от 21 до 23 февруари. Всички прожекции са при вход свободен в голямата зала на Общината. Събитието е в подкрепа на кандидатуратта ни за Европейска столица на културата през 2019 г.

Зрителите ще могат да гледат седем игрални филма от Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Турция, Хърватска и България. Лентите са сред наградените от фестивала SEE a Paris ("Виж Париж"), провел се във френската столица през май 2012 година. По време на форума, за първи път във Франция, бе представена кандидатурата на Регион Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.

"Виж Париж" e специален опит на дванадесет страни от Югоизточна Европа за принос към културното обединение на Европа. Фестивалът е създаден от Университета за аудиовизуални изкуства, ESRA Париж-Скопие-Ню Йорк и в него се представят игрални, документални и анимационни филми от Балканите.

Във Велико Търново ще бъде показан "Как бях откраднат от германците" (Сърбия). Филмът разказва биографичната историята на детството на писателя и режисьора Милош Радивоевич, за животът му, повлиян от немците, които окупират Югославия по време на Втората световна война. За оцелелите от геноцида в Сребреница е филмът "Белведере" (Босна и Херцеговина) на режисьора Ахмед Имамович.

Във фестивала Черна гора е представена с  „Местен вампир" - история за мъж, обявен от майка си за мъртъв заради хазартни дългове и отмъщаващ на враговете си нощем като вампир. На семейните тайни е посветен хърватският филм „Баща", а турският „Плодовете на нара" разказва за справедливостта на четирима души с различни вярвания, затворени в една къща за половин ден.

НАГОРЕ