1400 ромски деца ще творят Щастие в подкрепа на Велико Търново като културна столица на Европа

6 Юни 2013

Тазгодишното юбилейно издание на детския ромски фестивал „Отворено сърце“ ще се проведе  в  подкрепа на кандидатурата на град Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. 1400 деца от цялата страна, а също от Румъния и Македония ще вземат участие в тридневния форум. Освен песни и танци, представени от талантливите участници, фестивалът ще представи и ателиета на ромските занаяти, в които ще бъдат показани сечива, медни съдове, плетени кошове, традиционни сватбни носии. В рамките на „Отворено сърце” във Велико Търново ще бъдат експонирани и най-добрите творби на млади ромски художници, участвали в конкурс под надслов „Заветите на майсторите през моите очи”.

Специално пано, събрало посланията на български деца към връстниците им от ЕС ще бъде представено идния месец в Брюксел по време на заседание на европейската ромска платформа, съобщи на пресконференция председателят на център „Амалипе” Деян Колев. Паното ще бъде разположено в едно от ателиетата на фестивала и ще бъде на разположение за всички млади таланти.

За откриването на фестивала на 8 юни, във Велико Търново ще пристигнат посланиците на Норвегия и Полша, заедно със семействата си. Вече десета година Община Велико Търново подкрепя детския ромски фестивал, който е част от културния календар на града.

В медиите

radio-veliko-turnovo.png

Откриват детския ромски фестивал във Велико Търново

pik.bg.png

Международен детски ромски фестивал започва във Велико Търново

 

 

 

 

НАГОРЕ